Tips og triks

Din guide til ost og ostebord

Du trenger ikke å snakke flytende fransk for å forstå fransk ost. Du behøver i grunnen ikke annet enn nysgjerrighet og lyst til å dra på oppdagelsesferd.

Her har vi samlet våre beste ostetips for å hjelpe deg på vei.

God fornøyelse!

Pakk osten inn

Du beskytter osten aller best ved å pakke den inn i originalemballasjen. Vokspapir kan også brukes, men er ofte litt vanskelig å få tak i. Som alternativ kan du bruke matpapir lagt inn i aluminiumsfolie. Plast- og aluminiumsfolie er ikke det beste for osten, men det avhenger naturligvis også av hvor lenge den skal ligge i papiret.

Drikk øl til ost

Ost og øl er også en spennende kombinasjon. Øl har en letthet, en grad av bitterhet og komplekse karamellaktige aromaer. Dette komplementerer ostens tyngde på en ytterst raffinert måte. Kullsyren i øl renser smaksløkene på samme måte som hvitvin. Tommelfingerregler for å matche ost og øl:

  • Milde oster passer til lette øl, for eksempel hveteøl
  • Jo større styrke osten har (fettprosent og smak), desto høyere alkoholprosent og aroma skal ølen ha
  • Øl med smak av frukt og bær passer generelt godt til ost

Finn vinen til osten din

Trenger du et par tommelfingerregler om vin og ost? Her er våre anbefalinger:

  • Mild ost – mild vin og vice versa. Viner og oster fra samme område passer som regel sammen.
  • Salt og søtt er godt – f.eks. Roquefort og søte hvitviner som Sauternes eller Gewürtsztraminer fra Alsace.
  • Brie passer utmerket med Chardonnay og lette rødviner fra Beaujolais.
  • Geitoster og faste gule oster blir kjempegode med Sancerre og Sauvignon Blanc fra Bordeaux.
  • Rødkittoster fortjener enten en edel, søt vin som Muscat eller Beaujolais, Morgon eller Fleurie.
  • Kremoster og ferskost skal akkompagneres av tørre og kraftige hvitviner, som for eksempel Sauvignon Blanc eller fyldige Muscat og Pinot Gris fra Alsace.

Velg oster med omhu

Komponer og varier. Benytt deg av hele fargespekteret når du skal sette sammen et ostebord. Det finnes hvite, gule, blå og røde oster i Frankrike. Men enhver franskmann med respekt for ostene sine vil også overveie oster av geite- eller sauemelk, og variere utvalget mellom faste og kremede, milde og mer karakterfulle varianter. Tenk på at det skal finnes noe for enhver smak – så kommer variasjonen helt av seg selv!

Vurder hvitvin til ost

De fleste har prøvd kombinasjonen rødvin og ost. Og nesten like mange har sittet med en litt underlig smak i munnen. For i virkeligheten passer mange oster bedre til hvitvinens lavere innhold av tanniner (garvestoff). Særlig de litt fete og kremede ostene har det godt i selskap med hvitvinens syre. Det er selvsagt ikke ulovlig å servere en fransk ost med et godt glass rødvin – spesielt ikke hvis den er fra Bourgogne – men gi hvitvinen en sjanse neste gang.

Tilbehør

Tilbehøret på et ostebord pynter opp og gir smak. En rask og grei løsning er å skjære en pære i skiver eller legge noen jordbær eller tørkede aprikoser ved ostene. Hvis du har litt mer tid på deg, kan du lage din egen chutney eller kompott. Finn inspirasjon blant våre oppskrifter her. Legg alltid tilbehøret mellom ostene, aldri oppå selve ostene, for da vil de ta smak av tilbehøret.

Gled deg over en osterest

En klatt blåmuggost gir smak i en saus eller gryterett, og et stykke brie kan bidra til å jevne og gjøre en suppe ekstra kremet. Det er derfor ingen grunn til å fortvile over de umake restene av ost som kanskje hoper seg opp i kjøleskapet. Utnytt de ulike smakene til å krydre maten. Finn inspirasjon blant våre oppskrifter her.

Anrett med stil

Anrett ostene på et rustikt trefat eller et flott glassfat. Kanskje har du et flott gammelt fat i skapet, eller en grov skiferplate. Ostebordet vil ta seg forskjellig ut alt etter hva du anretter ostene på.

Hvor mye ost per person?

Som tommelfingerregel beregnes ca. 250 g per person hvis du serverer ost som hovedrett. Serverer du ost som dessert, skal du beregne 100–150 g per person.

Slik skjærer du osten

Runde, firkantede og pyramideformede oster skal skjæres opp som en lagkake. Trekantede oster skjæres opp fra spissen, slik at den trekantede formen delvis bevares. Faste oster kan skjæres i skiver, terninger eller staver. Tenk variasjon: Server noen av ostene hele, og skjær opp andre.

Ut av kjøleskapet

For at ostene skal smake aller best, er det viktig å huske å ta dem ut av kjøleskapet minst en time før servering. Det gjelder for alle de myke og kremede muggostene. Men vent til de skal serveres før du pakker dem ut, for å unngå at overflaten blir uttørket. Kremoster og faste oster skal du derimot først ta ut av kjøleskapet kort tid før servering.