Gastronomi
Fem franske destinasjoner som er til å spise opp
Alpene, Pyreneene og Jurafjellene er fjellkjøkkenets vugge. Supper, oster og charcuterie-spesialiteter (fetevarer) står sentralt. Ta for eksempel naturskjønne Cauterets, der du kan stå på ski i de snødekte fjellene om vinteren og gå turer langs grønne enger og elver om sommeren. Spis en rustikk frokost med lokale råvarer på restauranten ”En So de Bedau” – uansett årstid.
Sørvest: cassoulet, poule au pot, trøfler og ender. Det blir ikke mer autentisk enn i Perigord og Landes. Du kan padle i kano på Dordogne-elven, som renner gjennom de flotte gamle byene i Sørvest-Frankrike. Gå i land og spis frokost i den byen du synes er aller mest interessant. Bilde av synamosquito / CC
Bretagne: Crêpes og rilletes. Østers fra Cancale. Og en kystlinje som er så vill og vakker at den gir deg appetitt på mer. Dra til Quimper, som er spesielt kjent for sitt håndmalte porselen og kanskje de beste crêpes i hele Bretagne. ”Crêperie du Roi d’ici” er helt enestående! Bilde av Javier Vieras / CC
Sør-Frankrike: lavendel, solskinn, Provence og Middelhavet. Det sentrale her er olivenoljen, som kler fisk og grønt i sin enkleste form like godt som den berømte bouillabaissen. Besøk den autentiske vinregionen Châteauneuf-du-Pape, hvor du kan oppleve de lokale vinene under stemningsfulle vinsmakinger – for eksempel i vinkjelleren ”Les Caves Saint Charles”. Bilde av Vincent_AF / CC
Alsace: En vinrute på 170 km strekker seg gjennom et gastronomisk paradis med ekte sauerkraut, foie gras og andre tyske og franske lekkerbiskener som passer perfekt til vinen. Du kan for eksempel besøke Colmar, som er hjembyen til skulptøren Frederic-Auguste Bartholdis – som skapte Frihetsgudinnen. Colmar blir også kalt Lille Venezia, da landsbyen kjennetegnes av små kanaler og blomsterdekte broer. Bilde av alh1 / CC