Fransk på 30 sekunder

Formen på en croissant

La oss slå fast en gang for alle at en sjokoladecroissant altså heter ”pain au chocolat” – brød med sjokolade. Den firkantede varianten kan av gode grunner ikke kalles en croissant, og her får du forklaringen. Croissant betyr ”halvmåne” og har siden 1950-årene vært en fast bestanddel på det franske frokostbordet, men bakverket er faktisk en østerriksk oppfinnelse. Den mest berømte historien om hvordan croissanten oppstod, går tilbake til de osmanske styrkenes okkupasjon av Wien i 1683. Osmanerne ville erobre byen i ly av mørket ved å grave en tunnel under bymurene. Heldigvis var Wiens bakere allerede oppe og slo alarm, og dermed fikk Wien jaget osmanerne ut av byen. For å feire troppenes seier bakte de små horn (”Hörnchen”) med samme form som halvmånen i det osmanske flagget. Utbredelsen til Frankrike mener man stammer fra østerrikske Marie ­Antoinette, som kom til Paris i 1770. Den 15 år gamle dronningen skal ha savnet hjemlandet sitt. For å ære henne skapte parisiske bakere en ny variant som tok seg bedre ut på det kongelige matbordet. Dypp croissanten i morgenkaffen eller spis den med syltetøy. Bilde til venstre av Sam Greenhalgh / CC