Gastronomi

Forskjellen på fransk brød og franskbrød

Har du stått hos en fransk baker og sett lettere forvirret ut? I stedet for å ty til den velkjente bagetten, får du her litt hjelp til å prøve noen andre franske brød. Hvor mange kjenner du til?

Couronne: brød formet som en krone med hull i.
Beignets: minner om en berlinerbolle, men uten syltetøy.
Flute: dobbelt så stor som en bagett.
Bâtard: betyr egentlig “bastard”. Halvparten så lang som en bagett og med en underlig form – rett og slett en bagett som det “gikk galt” med.
Ficelle: “en snor”. Svært langt og tynt, tørker fort ut fordi det er så tynt. Pain de campagne eller pain miche: landbrød. Varierer veldig – inneholder som regel grovt hvete- eller rugmel.
Pain complet: fullkornsbrød.
Pain aux céréales: müslibrød.
Pain de seigle eller pain noir: rugbrød.
Pain bis: bakt med rugmel.
Pain au levain: surdeigsbrød.
Pain azyme eller pain juif: usyret brød, jødisk kost under fasten. Brioche: søtt brød med mer egg, smør og sukker enn normalt brød. Brukes ofte i retter med kjøtt eller paté innbakt i brød.
Pain cramique: likt på brioche, men med rosiner.
Pain de mie: toastbrød.
Pain aux noix: med nøtter.
Pain aux olives: med oliven.
Pain aux lardons: med bacon.
Pain à l’ail: med hvitløk.
Pain au froment: 100 % hvetemel.
Pain boule: det tradisjonelle runde brødet.
Pain brié: hvetemelsbrød fra Normandie – laget med smør.
Pain d’épices: krydderbrød av rugmel, honning og krydder – minner om krydderkake eller engelsk gingerbread.
Pain de maïs: maisbrød.
Pain au son: bakt på hvetekli.
Pain déjeunette: frokostbagett – mindre enn en bagett.
Pain forgeron: med solsikkefrø, sesamfrø og linfrø.

Nå er du godt forberedt neste gang du besøker et fransk bakeri. Vi anbefaler deg å legge veien innom Boulangerie Poilane i Rue du Cherche-Midi i Paris, og smake på det legendariske Poilane-brødet.

Bildet i midten er av Paul Asman og Jill Lenoble / CC