Fransk på 30 sekunder
Kjenn din bagett!
Den stolte brødnasjonen Frankrike kan briske seg med å sette ca. 10 milliarder bagetter til livs i året, tilsvarende 320 bagetter i sekundet. Til tross for at det franske brødforbruket faktisk er i ferd med å gå ned, er brød fortsatt franskmennenes klart foretrukne kilde til karbohydrater. Kanskje fordi et fransk dekret siden 1993 har hatt til formål å sikre kvaliteten og ferskheten av den såkalte ”baguette de tradition Française” – bagetten av fransk tradisjon. Brødene må kun inneholde mel, vann, salt, gjær eller bakepulver, og de skal være bakt på salgsstedet. Det er tillatt å tilsette andre typer mel (soya, malt osv.), men maks 2 %. Grovere utgaver av bagetten med kjerner og frø finnes imidlertid i dag hos alle bakere. En god bagett kjennetegnes av en sprø, gyllen skorpe som revner ved lett trykk. Det skal dufte svakt av korn og aprikos. Bilde til venstre av Jarkko Laine / CC