Gastronomi

Spis på flytende fransk

Vi starter med å aldri komme presis. Gi verten 10–15 minutter til de siste forberedelsene. Inkludert en bordplan, så ingen setter seg uten å få anvist en plass. Ved bordet spiser man ikke før verten har tatt en bit, man drikker ikke før det er utbrakt en skål, og man etterlater hverken uspist eller uprøvd mat på tallerkenen. Hendene er på eller over bordet – men ikke albuene. Brød rives i stykker uten bruk av kniven, og salat skal ikke skjæres, men brettes med gaffelen. La brødet suge til seg sausen. En slik bit med brød og saus kalles en ”canard” (and). De spiser aldri ost til frokost, men i stedet til den store, nærmest hellige lunsjen kl. 12. Osten serveres alltid før eller etter desserten. Det høres anstrengende ut, men egentlig er det bare trafikkregler. Akkurat som på veiene sikrer de at alle kommer frem til målet med minst mulig forsinkelse og besvær. Og målet er alltid det sosiale samværet rundt maten, som alle franskmenn er vokst opp med som mer sentralt enn selve maten.

Bon appétit!

 

Bilde øverst av Liz Jones / CC