L’accompagnement
Ristede nøtter og kjerner vendt i sirup
Nøtter
200 g hasselnøtter
100 g valnøtter
100 g solsikkekjerner
200 g gresskarkjerner
2–3 dl lønnesirup (eller lag din egen nyperosesirup)
Nyperosesirup
200 g sukker
2 ss sidereddik
3 dl vann
4–5 nyperoser (hvis du ikke får tak i dem, kan du bruke usprøytede roser)
Fordel nøtter og kjerner på en stekeplate med bakepapir. Rist dem i ovnen i 10–12 min. på 180 grader, til de blir gylne og begynner å dufte “varmt”. Ha nøtter og kjerner i en skål mens de fortsatt er lune, og vend dem godt rundt med sirup til de blir helt klebrige og blanke. Nyperosesirup (du kan også bruke lønnesirup i stedet) Ha sukker, sidereddik og vann i en panne og kok opp. Når sukkerlaken koker tilsettes de plukkede rosenbladene, og pannen tas av varmen. Hell den varme sirupen på et rent syltetøyglass, og la sirupen trekke i 12 timer før bruk. La nyperosebladene bli liggende oppi, da de tar seg fint ut i sirupen. Sirupen kan holde seg i 3–4 måneder i kjøleskap.