L’accompagnement
Karamelliserte epler med calvados og ristede speltflak
Smelt ca. 2/3 av smøret i en panne med tykk bunn. Ha 2/3 av sukkeret i og rør rundt til det er godt blandet med smøret. Ta pannen av varmen. Skrell eplene, skjær dem i fire og fjern stilken og kjernehuset. Hvis eplene er veldig store kan de deles ytterligere, men det er viktig at eplebåtene ikke blir for små. Legg eplebåtene på pannen over sukker- og smørblandingen – legg dem tett i tett og med den buede siden ned. Dryss resten av sukkeret over, og fordel også det siste smøret over eplene i små klatter. Sett igjen pannen på komfyren på middels varme, og la dem stå til smør- og sukkerblandingen begynner å boble opp mellom eplene og karamelliserer seg. Det tar 15–20 min. Pass endelig på at sukkerblandingen ikke bruser for mye opp eller blir for mørk. Tilsett til slutt calvados og la den koke litt inn i eplene. Rist speltflakene på en tørr panne på middels varme i 5–6 min., til de er gylne og dufter “nøtteaktig”. Ha eplene på et fat, hell karamellen over og dryss med ristede speltflak.