L’accompagnement

Karamelliserte epler med calvados og ristede speltflak

Om denne retten
Har du epler til overs, kan de serveres til vaniljeis eller på gresk yoghurt. Ellers smaker de også fortreffelig til ost.
10 personer
Ingredienser og tilberedning

125 g smør

175 g sukker

1 kg epler (gjerne syrlige)

1–2 cl calvados

100 g speltflak

Smelt ca. 2/3 av smøret i en panne med tykk bunn. Ha 2/3 av sukkeret i og rør rundt til det er godt blandet med smøret. Ta pannen av varmen. Skrell eplene, skjær dem i fire og fjern stilken og kjernehuset. Hvis eplene er veldig store kan de deles ytterligere, men det er viktig at eplebåtene ikke blir for små. Legg eplebåtene på pannen over sukker- og smørblandingen – legg dem tett i tett og med den buede siden ned. Dryss resten av sukkeret over, og fordel også det siste smøret over eplene i små klatter. Sett igjen pannen på komfyren på middels varme, og la dem stå til smør- og sukkerblandingen begynner å boble opp mellom eplene og karamelliserer seg. Det tar 15–20 min. Pass endelig på at sukkerblandingen ikke bruser for mye opp eller blir for mørk. Tilsett til slutt calvados og la den koke litt inn i eplene. Rist speltflakene på en tørr panne på middels varme i 5–6 min., til de er gylne og dufter “nøtteaktig”. Ha eplene på et fat, hell karamellen over og dryss med ristede speltflak.