Plat principal

Soupe à l’oignon gratinée

Om denne retten
Klassisk fransk løksuppe med grillede ostebrød. Server som frokost eller forrett. Den gjør særlig godt på en kjølig høstdag.
4 personer
Président Emmental (1,8 kg)

En emmentaler kjennes spesielt igjen på de flottene hullene sine. Denne er lagret i to måneder og har en nøtteaktig smak med litt sødme.

Se informasjon Lukk informasjon
Ingredienser og tilberedning

6 store løk

2 fedd hvitløk

10 g smør

5 timiankvister

Havsalt

Nykvernet pepper

1½ liter vann eller tynn hønsebuljong

1 usprøytet sitron

Grillede ostebrød:

8 skiver hvetebrød

1 ss olivenolje

100 g emmentaler eller annen gulost

Salt

Nykvernet pepper

Skrell løk og hvitløk, skjær løkene i to og snitt dem fint. Smelt smøret i en stor panne og ha i løk, hel hvitløk og timiankvister. La det sautere stille og rolig til løkene begynner å karamellisere seg og få litt farge. Tilsett salt og pepper, og la løkene sautere i 2–3 min. til. Tilsett deretter vann eller buljong, og la suppen koke i 20 min. på svak varme. Tilbered ostebrødene mens suppen småkoker. Pensle brødskivene med olivenolje, legg dem på en rist og sett dem i ovnen under grillen i ca. 1 min., så skivene blir sprø og gylne. Ta brødene ut og dryss dem med revet emmentaler. Sett dem under grillen igjen i ca. 30–60 sek., så osten så vidt smelter. Når suppen er ferdigkokt, smakes den til med sitronsaft og finrevet sitronskall, og ev. et lite dryss til med salt og pepper. Spis suppen rykende varm med de grillede ostebrødene, enten nede i suppen eller ved siden av.