Plateau de fromage

Påske i Paris

Paris er ikke bare hovedstaden og hjem for de legendariske ostebutikkene. Det er også et sted der gastronomi fra hele Frankrike møtes, utveksles og berikes. Svisker fra Agen, nyperosesirup og mørk sjokolade er bare noen få av ingrediensene.

 • 1
  Se informasjon Lukk informasjon
  Société Roquefort AOP

  Klassiker av upasteurisert sauemelk lagret i fjellgrotter – som seg hør og bør for en ekte roquefort. Raffinert og salt smaksopplevelse.

 • 2
  Se informasjon Lukk informasjon
  Président Sainte Maure

  Geitost med et flott, tynt lag hvitmugg. Smaken utvikler seg fra frisk og mild til karakterfull etter hvert som osten modner.

 • 3
  Se informasjon Lukk informasjon
  Président Camembert

  Camembert fra Normandie med en mild smak som blir mer fyldig og kremet etter hvert som osten modner.

Ingredienser og tilberedning

Puré av tørket frukt smakt til med mørk sjokolade

8 store Agen-svisker uten stein

8 tørkede aprikoser

8 dadler

3 ss rørsukker

3 dl vann

2 ss plomme- eller kirsebæreddik

1 ss konjakk

25 g god mørk sjokolade

Kok den tørkede frukten i en panne med rørsukker og vann i ca. 8–10 min. til den er mør. Ha frukten og væsken i en blender og blend til en glatt mos. Smak fruktmosen til med eddik, konjakk og finhakket sjokolade mens den er litt lun, så sjokoladen smelter inn i pureen. Server pureen til de svært kraftige ostene. Tips: Lag dobbel porsjon av pureen, og smak den andre halvdelen som du ikke bruker til osten, til med appelsinsaft i stedet for eddik og konjakk. Bruk pureen over drenert yoghurt på søndag morgen.

Ristede nøtter og kjerner vendt i nyperosesirup

200 g hasselnøtter

100 g valnøtter

100 g solsikkekjerner

200 g gresskarkjerner

2–3 dl nyperosesirup (eller kjøp en vanlig sirup)

Nyperosesirup

200 g sukker

2 ss sidereddik

3 dl vann

4–5 nyperoser (hvis du ikke får tak i dem, kan du bruke usprøytede roser)

Fordel nøtter og kjerner på en stekeplate med bakepapir. Rist dem i ovnen i 10–12 min. på 180 grader, til de blir gylne og begynner å dufte “varmt”. Ha nøtter og kjerner i en skål mens de fortsatt er lune, og vend dem godt rundt med nyperosesirup til de blir helt klebrige og blanke. Nyperosesirup Ha sukker, sidereddik og vann i en panne og kok opp. Når sukkerlaken koker tilsettes de plukkede rosenbladene, og pannen tas av varmen. Hell den varme sirupen på et rent syltetøyglass, og la sirupen trekke i 12 timer før bruk. La nyperosebladene bli liggende oppi, da de tar seg fint ut i sirupen. Sirupen kan holde seg i 3–4 måneder i kjøleskap. Den kan også brukes på yoghurt, i pannekaker, til vaniljeis eller som marinade i en fruktsalat.

Små bagetter med malt og kastanje (10–12 stk.)

15 g gjær

8 dl lunkent vann

11⁄2 dl yoghurt 10 %

2 ss maltsirup (fås i helsekostforretninger)

1 kg hvetemel

200 g fullkornshvetemel

35 g salt

400 g grovhakkede kastanjer (kan kjøpes frosne eller på boks)

Dag 1 Løs gjæren opp i vannet. Tilsett yoghurt og maltsirup, og rør godt rundt. Tilsett hvetemel, fullkornshvetemel og salt. Elt deigen i 2–3 min. så den blir glatt og smidig. Tilsett grovhakkede kastanjer, og elt deigen i ytterligere 2 min. Ha den ferdig eltede deigen i en stor, oljesmurt skål, og dekk den med husholdningsfilm. Sett deigen i kjøleskapet i 24 timer. Dag 2 Vend deigen ut på et lett melet bord og del den i små avlange bagetter med en kniv. Rør kun lett i deigen, så den bevarer sin luftighet og smidighet. Løft forsiktig brødene over på en stekeplate med bakepapir, og la dem heve i 30–60 min. på kjøkkenbordet til dobbel størrelse. Snitt brødene lett med en kniv, sett dem i ovnen og stek dem på 200 grader i 15–20 min., til de er sprø og gylne på overflaten. Avkjøl brødene på en rist.