Plateau de fromage

Påske i Loire

Regionen rundt Loire er de fleste franske geitosters hjem. Men det hindrer ikke Loires innbyggere i å smake på alle andre oster og kombinere dem med søtt, salt, surt og syrlig i en herlig symbiose.

  • 1
    Se informasjon Lukk informasjon
    Rondelé med valnøtt

    De beste valnøttene kommer fra Dordogne og gir denne friske kremosten en delikat og balansert smak av nøtter.

  • 2
    Se informasjon Lukk informasjon
    Président Petit Brie

    Deilig brie med en sjenerøs og aromatisk smak. Osten er alltid spiseklar, men utvikler mer smak jo eldre den blir.

  • 3
    Se informasjon Lukk informasjon
    Société Roquefort AOP

    Klassiker av upasteurisert sauemelk lagret i fjellgrotter – som seg hør og bør for en ekte roquefort. Raffinert og salt smaksopplevelse.

  • 4
    Se informasjon Lukk informasjon
    Président Sainte Maure

    Geitost med et flott, tynt lag hvitmugg. Smaken utvikler seg fra frisk og mild til karakterfull etter hvert som osten modner.

Ingredienser og tilberedning

Bakte fikener med salvie, sitron og honning

12 friske fikener

12 salvieblader

1 usprøytet sitron

2 ss akasiehonning

Salt og nykvernet pepper

Lag et lite kryss øverst i fikenene og gi dem et trykk i sidene, så de åpner seg litt. Plasser fikenene i en ildfast form og stikk et salvieblad ned i hver av dem. Dryss finrevet sitronskall over. Hell sitronsaft og honning på fikenene, og krydre med salt og pepper. Sett fikenene i en forvarmet ovn på 180 grader og stek dem i 8–10 min., til de faller litt sammen og tar til seg smaken fra salvie og sitron. Ta fikenene ut av ovnen og server dem lune til osten.

Fennikelkompott med appelsin og rosmarin

1 rødløk

3 fennikler

1 dl sidereddik

75 g sukker

1 appelsin (usprøytet)

1 kvist rosmarin

1 dl vann

Havsalt og nykvernet pepper

Skrell og snitt rødløken fint. Snitt også fennikelen fint, skyll den i kaldt vann og la den renne grundig av seg. Ha løk, fennikel, eddik, sukker, saften fra appelsinen, finrevet appelsinskall, rosmarin og vann i en panne. Kok det hele opp og la det koke i ca. 20 min. til en tett kompott. Ta pannen av varmen og smak til med salt og pepper, til kompotten har en fin balanse av søtt og surt. Server den avkjølte kompotten til osten.

Blomkålsalat med stangselleri og hasselnøtter

1 blomkål

3 stengler stangselleri

25 g hasselnøtter

3 ss kaldpresset rapsolje

1 ss honning

Havsalt og nykvernet pepper

3 ss epleeddik

Litt blandede krydderurter (f.eks. kjørvel og bredbladet persille)

Ta de grønne bladene av blomkålen og kast dem. Riv blomkål på et rivjern, eller snitt den helt fint slik at du får helt fin “blomkåls-snø”, og ha den i en skål. Skyll stangsellerien og snitt den i helt fine strimler. Knus eller hakk hasselnøttene lett. Bland blomkål, stangselleri og hasselnøtter, og mariner dem med rapsoljen, honning, salt, pepper og litt epleeddik. Skyll og hakk krydderurtene og bland dem i salaten. Server den friske salaten til ostene som en fin kontrast til det litt søte garnityret.