Plateau de fromage

Kuren til nyttår

Det kommer en tid hver jul når det er tid for å heve blikket fra det gamle og se mot det nye. Når venner og familier ikke orker mer jul, men er desto mer klare for nyttårssprell.

  • 1
    Se informasjon Lukk informasjon
    Président Comté

    Deilig ost fra Alpene. Fremstilt av upasteurisert melk fra kuer som kun har spist gress og høy. Stor og rund smak.

  • 2
    Se informasjon Lukk informasjon
    Président Fourme d’Ambert AOP

    Fourme d'Ambert er en av Frankrikes eldste oster – og en av de mildeste blåmuggostene, til tross for det blå utseendet.

  • 3
    Se informasjon Lukk informasjon
    Président Sainte Maure

    Geitost med et flott, tynt lag hvitmugg. Smaken utvikler seg fra frisk og mild til karakterfull etter hvert som osten modner.

Ingredienser og tilberedning

Appelsinmarmelade med fennikelfrø og pastis

10 usprøytede appelsiner

5 dl vann

10 fennikelfrø

1 sitron

500 g rørsukker

2 cl pastis

Skrell 2 av appelsinene med en potetskreller, og sørg for at det hvite ikke tas av med skallet. Skjær skallene i tynne strimler, og kok dem i vannet i 15–20 min. Skjær skallet av de 8 appelsinene med en kniv slik at alt det hvite fjernes, og kun det rene appelsinkjøttet gjenstår. Skjær appelsinkjøttet i små terninger, og ha dem oppi pannen til strimlene sammen med fennikelfrø. Tilsett saften fra sitronen, og la det småkoke på lav varme i 30 min. under lokk. Tilsett deretter sukkeret, og la det småkoke igjen i 30 min. til en tett kompott. Smak til med pastis, og ha den deretter i glass.

Bakte syltede kirsebær og mandler

200 g hele kirsebær (frosne kan også brukes)

50 g mandler

2 ss olivenolje

2 ss kirsebæreddik eller annen frukteddik

2 ss honning

Salt og pepper

Ha kirsebær og mandler i en ildfast form, vend i eddik, olje, honning, salt og pepper. Bak kirsebær og mandler i 10–12 min. på 170 °C, så kirsebærene så vidt trekker seg litt sammen og mandlene trekker marinaden til seg. Ta dem ut av ovnen og la dem trekke i ca. 30 min. før de serveres til osten.