Plateau de fromage

Et ekte herremåltid til jul

Alt trenger jo ikke å dreie seg om familien. Ekte menn, og de som gjerne vil være det, blir bedre rustet til å klare resten av julens strabaser hvis de får et lite frikvarter underveis med vitser under beltestedet og gastronomi over gjennomsnittet.

 • 1
  Se informasjon Lukk informasjon
  Président Terroir

  En flott oransje og kremet rødkittost fra Normandie med en fyldig smak. Hører naturlig hjemme på ostebordet.

 • 2
  Se informasjon Lukk informasjon
  Société Roquefort AOP

  Klassiker av upasteurisert sauemelk lagret i fjellgrotter – som seg hør og bør for en ekte roquefort. Raffinert og salt smaksopplevelse.

 • 3
  Se informasjon Lukk informasjon
  Président Sainte Maure

  Geitost med et flott, tynt lag hvitmugg. Smaken utvikler seg fra frisk og mild til karakterfull etter hvert som osten modner.

 • 4
  Se informasjon Lukk informasjon
  Président Camembert

  Camembert fra Normandie med en mild smak som blir mer fyldig og kremet etter hvert som osten modner.

Ingredienser og tilberedning

Kompott av tørkede fikener, honning, stjerneanis og rødløk

1 rødløk

10 tørkede fikener

3 ss honning

2 stjerneanis

Salt og pepper

1/2 dl epleeddik

Skrell og del rødløken i to, og snitt den i helt fine skiver. Skjær fikenene med skall i grove terninger. Ha honning og stjerneanis i en panne, sett den på komfyren på middels varme, og la honningen bli varm og karamellisert. Tilsett løk og fiken, dryss med litt salt og pepper, og la det hele karamellisere i honningen i et par min. uten at det blir brent. Tilsett eddik og la den koke inn i løken og fikenene til du har en tett kompott. Ta kompotten av varmen og la den kjøle seg ned. Ha den i et glass og server til osten.

Gresskarpuré med akevitt og einerbær

1 gresskar (butternut squash eller hokkaido)

5 hele einerbær

1⁄2 dl kaldpresset rapsolje

3 ss epleeddik

1 ss akasiehonning

Havsalt og nykvernet pepper

2 ss akevitt

Skrell gresskaret, del det på midten, fjern kjernene med en skje og skjær gresskarkjøttet i grove terninger. Ha gresskarterningene i en panne, dekk dem med vann og kok opp. Kok gresskaret med einerbær i ca. 20 min. til det er mørt, og hell av vannet. Ha det kokte gresskaret i en blender sammen med rapsolje, eddik, akasiehonning, salt og pepper, og blend deretter til pureen er helt glatt. Smak til med akevitt og ha den i et syltetøyglass. Oppbevar pureen i kjøleskapet.

Sprø polentaflak med fennikelfrø

15 g fennikelfrø

50 g polentamel

2 dl lettmelk

220 g hvetemel

Grovt havsalt

Rist fennikelfrøene på en tørr panne til de begynner å poppe. Knus dem deretter i en morter, og bland med polentamel og melk. La det trekke i 10 min. Bland melet i melkeblandingen til du har en god, smidig deig. Legg deigen i kjøleskapet i 15 min. Nå kjevler du deigen helt tynt ut på et lett melet bord, skjærer den i avlange stykker (ca. 20 x 30 cm) og legger dem på stekeplater kledd med bakepapir. Pensle knekkebrødene med litt vann, og dryss med salt og litt ekstra grovhakkede fennikelfrø. Stek knekkebrødene i ovnen på 170 °C i ca. 6–8 min., til de er gylne og sprø. Avkjøl knekkebrødene og pakk dem i en tett kakeboks.