Plat principal
Soupe à l’oignon gratinée
En emmentaler kjennes spesielt igjen på de flottene hullene sine. Denne er lagret i to måneder og har en nøtteaktig smak med litt sødme.
6 store løk
2 fedd hvitløk
10 g smør
5 timiankvister
Havsalt
Nykvernet pepper
1½ liter vann eller tynn hønsebuljong
1 usprøytet sitron
Grillede ostebrød:
8 skiver hvetebrød
1 ss olivenolje
100 g emmentaler eller annen gulost
Salt
Nykvernet pepper
Skrell løk og hvitløk, skjær løkene i to og snitt dem fint. Smelt smøret i en stor panne og ha i løk, hel hvitløk og timiankvister. La det sautere stille og rolig til løkene begynner å karamellisere seg og få litt farge. Tilsett salt og pepper, og la løkene sautere i 2–3 min. til. Tilsett deretter vann eller buljong, og la suppen koke i 20 min. på svak varme. Tilbered ostebrødene mens suppen småkoker. Pensle brødskivene med olivenolje, legg dem på en rist og sett dem i ovnen under grillen i ca. 1 min., så skivene blir sprø og gylne. Ta brødene ut og dryss dem med revet emmentaler. Sett dem under grillen igjen i ca. 30–60 sek., så osten så vidt smelter. Når suppen er ferdigkokt, smakes den til med sitronsaft og finrevet sitronskall, og ev. et lite dryss til med salt og pepper. Spis suppen rykende varm med de grillede ostebrødene, enten nede i suppen eller ved siden av.