Plateau de fromage

Tradisjonene noenlunde tro

Tradisjon og fornyelse. De franske ostene er kanskje ikke en juletradisjon – ennå. Men det kan de bli – spesielt når de kombineres med herlig og hyggelig tilbehør.

  • 1
    Se informasjon Lukk informasjon
    Rondelé med blåmuggost

    Frisk kremost tilsatt blåmuggost fra Aveyron (hjemstedet til Roquefort), som gir en god og mild blåmuggsmak.

  • 2
    Se informasjon Lukk informasjon
    Président brie

    En klassisk brie med et tynt lag hvitmugg. Osten er skåret av en brie på 3 kg og er derfor ekstra kremet.

  • 3
    Se informasjon Lukk informasjon
    Président Comté

    Deilig ost fra Alpene. Fremstilt av upasteurisert melk fra kuer som kun har spist gress og høy. Stor og rund smak.

  • 4
    Se informasjon Lukk informasjon
    Président Terroir

    En flott oransje og kremet rødkittost fra Normandie med en fyldig smak. Hører naturlig hjemme på ostebordet.

Ingredienser og tilberedning

Julesalat med appelsin og valnøtter

4 julesalater

2 appelsiner

2 ss epleeddik

2 ss kaldpresset rapsolje

1 ss akasiehonning

Havsalt og nykvernet pepper

1⁄2 bunt estragon

50 g valnøtter

Skjær roten av julesalaten, vask den og del den i hele blader. Skjær skallet av appelsinene og skjær dem i små terninger. Vend appelsinterningene i eddik, olje, honning, salt og pepper. Hell dressingen over julesalaten, vend den godt, og dryss med hakket estragon og valnøtter. Server salaten med det samme.

Kvedekompott med sitron og lynghonning

4 store kveder

1 dl vann

1⁄2 sitron

300 g sukker

100 g lynghonning

Skrell kvedene og skjær dem i fire. Fjern kjernehuset og skjær kvedene ut i grove terninger. Ha dem i en panne med vann og sitronsaft, og la dem koke på svak varme i 40–60 min., til de koker helt ut til en tykk mos. Tilsett sukker og honning, og la det koke i ytterligere 15–20 min. Hvis det fortsatt er litt klumper, kan du bruke en visp til å mose dem. Ha kompotten i et glass eller i en lufttett beholder.

Ristet krydderbrød med dadler

75 g smør

150 g honning

60 g brun farin

1 egg

50 g gode, myke dadler med steinen fjernet

1⁄2 usprøytet sitron

300 g hvetemel

1 ts natron

1 ts støtt kardemomme

1 ts støtt kanel

1 knivspiss støtt nellik

1 1⁄2 dl kjernemelk

Litt smør til formen

Smelt smør, honning og brun farin i en panne. Ta pannen av varmen når massen er smeltet, og tilsett egg – pisk grundig, så de ikke blir til eggerøre i den varme honningmassen. Skjær dadlene ut i små terninger, og vend dem i sitronskall og -saft. Tilsett mel, natron, krydder og kjernemelk til honningmassen. Rør deigen glatt med en visp, og vend til slutt dadlene i. Smør en rugbrødform, hell deigen i og bak brødet på 150 °C i 45–55 min. La det kjøle seg ned før du serverer det, enten nybakt eller i tynne skiver som ristes i litt smør på pannen eller i en brødrister.