Plateau de fromage

Tradisjonen aldeles utro

For de litt mer vågale finnes det muligheter for å starte nye tradisjoner ved å gjøre noe helt annet med tilbehøret. Men husk at hvis det blir en tradisjon, er det ikke moderne lenger.

 • 1
  Se informasjon Lukk informasjon
  Rondelé med valnøtt

  De beste valnøttene kommer fra Dordogne og gir denne friske kremosten en delikat og balansert smak av nøtter.

 • 2
  Se informasjon Lukk informasjon
  Président Petit Brie

  Deilig brie med en sjenerøs og aromatisk smak. Osten er alltid spiseklar, men utvikler mer smak jo eldre den blir.

 • 3
  Se informasjon Lukk informasjon
  Société Roquefort AOP

  Klassiker av upasteurisert sauemelk lagret i fjellgrotter – som seg hør og bør for en ekte roquefort. Raffinert og salt smaksopplevelse.

 • 4
  Se informasjon Lukk informasjon
  Président Sainte Maure

  Geitost med et flott, tynt lag hvitmugg. Smaken utvikler seg fra frisk og mild til karakterfull etter hvert som osten modner.

Ingredienser og tilberedning

Grønnkålsalat med granateple- og hasselnøttdressing

80 g ribbet grønnkål

1 granateple

1 ss epleeddik

25 g hasselnøttkjerner

1 ss kaldpresset rapsolje

Havsalt og nykvernet pepper

Fjern all stilken fra grønnkålen, vask den grundig i kaldt vann og la den renne av seg i en sikt. Snitt grønnkålen helt fint, og ha den i en skål. Skjær granateplet i to og bank kjernene ut med en skje. Vend grønnkål og granateple i eddik, grovhakkede hasselnøtter, olje, salt og pepper, og smak til så balansen er helt riktig. Anrett salaten i en skål, og server med det samme.

Eplekompott smakt til med lyse rosiner og gran

2 rødløk

15 g smør

1 kvist gran

1 ss sukker

Havsalt og nykvernet pepper

3 norske epler

40 g lyse rosiner

2 ss epleeddik

Skrell og snitt løken fint, og sauter den med en klatt smør og grankvisten. Krydre med salt, sukker og pepper når den begynner å ta farge. Skjær eplene i fire, fjern kjernehuset og skjær eplene i grove terninger. Ha eplene i løken, vend godt rundt og sauter til eplene blir litt møre, men ikke for myke. Tilsett de lyse rosinene til kompotten, og la dem sautere med resten et øyeblikk. Smak kompotten til med eddik, salt og pepper, til du får en god balanse mellom surt og søtt. Ta eplekompotten av varmen, og ha den i en skål eller et syltetøyglass. La grankvisten bli værende for å gi smak og som dekorasjon.

Sprø rugbrødsflak med lakris og havsalt

1⁄4 daggammelt rugbrød

2 ss kaldpresset rapsolje

1 ts lakrispulver

Havsalt

Skjær rugbrødet i helt tynne skiver med en skarp brødkniv. Det kan være en fordel å ha rugbrødet i fryseren først, for da er det lettere å skjære tynt. Legg rugbrødet på en stekeplate med bakepapir, rør olje og lakrispulver sammen, og drypp det utover rugbrødskivene. Dryss med salt. Bak rugskivene i ovnen på 170 °C i 8–10 min., så de blir helt sprø. La dem kjøle seg ned på et stykke kjøkkenpapir som kan trekke til seg ev. overflødig olje.