Plat principal
Quiche Lorraine
En emmentaler kjennes spesielt igjen på de flottene hullene sine. Denne er lagret i to måneder og har en nøtteaktig smak med litt sødme.
Tertedeig:
170 g smør
250 g mel
1 ts salt
1 egg
Litt kaldt vann
Fyll:
200 g god bacon
150 g emmentaler i små terninger (eller annen gulost)
5 dl helmelk
2 egg
2 eggeplommer
Salt
Nykvernet pepper
Revet muskat
Skjær kaldt smør i små terninger som du smuldrer grundig sammen med mel og salt. Tilsett egg og bland deigen raskt. Tilsett ev. litt vann, uten å elte for mye, bare akkurat slik at deigen samler seg og virker smidig. La deigen hvile i kjøleskapet i minst en time. Skjær bacon i terninger. Bruk godt, tørrsaltet bacon. Stek baconstykkene på pannen til de er gylne, men ikke helt sprø. Ta dem av pannen og la dem kjøle seg litt ned. Rull tertedeigen tynt ut med et kjevle på et meldrysset bord og ha den i en smurt terteform. Prikk deigen med en gaffel i bunnen. Legg et stykke bakepapir over bunnen og sidene. Fyll opp med tørre bønner, salt eller ris og bak terten i 10–15 minutter på 180°, så tertebunnen blir forbakt og “setter seg” i terteformen. Ta terteformen ut av ovnen, fjern bønner og bakepapir, og fordel bacon og osteterninger i terten. Bland melk, egg og eggeplommer og smak til med salt, pepper og revet muskat. Hell eggeblandingen i terteformen og stek den i ovnen i cirka 25 minutter, til terten er gyllenbrun på toppen og eggeblandingen har satt seg. Ta terten ut av ovnen og la den stå i 10–15 min. før den serveres.