Plateau de fromage

Påske i Normandie

Det var i landsbyen Camembert at bondekonen Marie Harel lærte å lage myke, kremaktige oster. I dag gir den rå og ville kysten ikke bare næring til østersbanker. Lenger inne i landet beiter kuene, og det kjennes på smaken av den lokale melken og ostene. Vinden og klimaet gir også perfekte forhold for rosmarin og epler, som for eksempel kan destilleres til calvados – som for mange er essensen av Normandie.

  • 1
    Se informasjon Lukk informasjon
    Rondelé med blåmuggost

    Frisk kremost tilsatt blåmuggost fra Aveyron (hjemstedet til Roquefort), som gir en god og mild blåmuggsmak.

  • 2
    Se informasjon Lukk informasjon
    Président brie

    En klassisk brie med et tynt lag hvitmugg. Osten er skåret av en brie på 3 kg og er derfor ekstra kremet.

  • 3
    Se informasjon Lukk informasjon
    Président Comté

    Deilig ost fra Alpene. Fremstilt av upasteurisert melk fra kuer som kun har spist gress og høy. Stor og rund smak.

  • 4
    Se informasjon Lukk informasjon
    Président Terroir

    En flott oransje og kremet rødkittost fra Normandie med en fyldig smak. Hører naturlig hjemme på ostebordet.

Ingredienser og tilberedning

Karamelliserte epler med calvados og ristede speltflak

125 g smør

175 g sukker

1 kg epler (gjerne syrlige)

1–2 cl calvados

100 g speltflak

Smelt ca. 2/3 av smøret i en panne med tykk bunn. Ha 2/3 av sukkeret i og rør rundt til det er godt blandet med smøret. Ta pannen av varmen. Skrell eplene, skjær dem i fire og fjern stilken og kjernehuset. Hvis eplene er veldig store kan de deles ytterligere, men det er viktig at eplebåtene ikke blir for små. Legg eplebåtene på pannen over sukker- og smørblandingen – legg dem tett i tett og med den buede siden ned. Dryss resten av sukkeret over, og fordel også det siste smøret over eplene i små klatter. Sett igjen pannen på komfyren på middels varme, og la dem stå til smør- og sukkerblandingen begynner å boble opp mellom eplene og karamelliserer seg. Det tar 15–20 min. Pass endelig på at sukkerblandingen ikke bruser for mye opp eller blir for mørk. Tilsett til slutt calvados og la den koke litt inn i eplene. Rist speltflakene på en tørr panne på middels varme i 5–6 min., til de er gylne og dufter “nøtteaktig”. Ha eplene på et fat, hell karamellen over og dryss med ristede speltflak.

Bakte, syltede artisjokker med rosmarin

12–14 stk. Violet artisjokker

1 helt fersk hvitløk

10 kvister rosmarin

1⁄2 dl olivenolje

3 ss epleeddik

Havsalt og nykvernet pepper

Fjern de ytterste bladene på artisjokkene, så kun bunnen og de innerste bladene gjenstår. Skjær gjennom artisjokkene og skrap hårene av med en skje. Legg de halve artisjokkene på et fat med skjæreflaten opp. Skjær den skrelte hvitløken i grove stykker, og skyll rosmarinen i kaldt vann. Ha hvitløk, rosmarin i små kvister, olje, eddik, salt og pepper over artisjokkene. Vend det hele godt rundt. Sett artisjokkene i ovnen og stek dem i 25–30 min. på 140–150 grader. Vend litt rundt i artisjokkene mens de steker, så de blir jevnt stekt. Ta artisjokkene ut, la dem kjøle seg ned litt og server som tilbehør til osten.

Bakt paprika med appelsin, sider og mynte

4 røde paprikaer

2 ss olivenolje

Havsalt og nykvernet pepper

2 ss sidereddik

1 ts akasiehonning

2 usprøytede appelsiner

10–15 mynteblader

Til dressing: 2 ss olivenolje

Gni paprikaene med litt olivenolje og salt, legg dem i en ildfast form og stek dem i ovnen på 200 grader i 15 min. Vend dem et par ganger mens de steker. Ta paprikaene ut (de skal være lett brunet), og ha dem straks i en frysepose av plast og lukk den. Når paprikaene har ligget i ca. 10 min. og dampet i posen, har skinnet løsnet. Fjern skallet og kjernene fra paprikaene med en urtekniv. Pisk olje, eddik, honning, salt og pepper sammen til en dressing. Tilsett finrevet appelsinskall og saften fra 2 appelsiner til dressingen, og til slutt hakket mynte. Skjær paprikaene i strimler og vend dem i dressingen. La dem gjerne trekke i 3–4 timer før de serveres og spises som tilbehør til ostene.