Plateau de fromage
Tradisjonene noenlunde tro
Tradisjon og fornyelse. De franske ostene er kanskje ikke en juletradisjon – ennå. Men det kan de bli – spesielt når de kombineres med herlig og hyggelig tilbehør.
-
1Se informasjon Lukk informasjonRondelé med blåmuggost
Frisk kremost tilsatt blåmuggost fra Aveyron (hjemstedet til Roquefort), som gir en god og mild blåmuggsmak.
-
2Se informasjon Lukk informasjonPrésident brie
En klassisk brie med et tynt lag hvitmugg. Osten er skåret av en brie på 3 kg og er derfor ekstra kremet.
-
3Se informasjon Lukk informasjonPrésident Comté
Deilig ost fra Alpene. Fremstilt av upasteurisert melk fra kuer som kun har spist gress og høy. Stor og rund smak.
-
4Se informasjon Lukk informasjonPrésident Terroir
En flott oransje og kremet rødkittost fra Normandie med en fyldig smak. Hører naturlig hjemme på ostebordet.
Julesalat med appelsin og valnøtter
4 julesalater
2 appelsiner
2 ss epleeddik
2 ss kaldpresset rapsolje
1 ss akasiehonning
Havsalt og nykvernet pepper
1⁄2 bunt estragon
50 g valnøtter
Skjær roten av julesalaten, vask den og del den i hele blader. Skjær skallet av appelsinene og skjær dem i små terninger. Vend appelsinterningene i eddik, olje, honning, salt og pepper. Hell dressingen over julesalaten, vend den godt, og dryss med hakket estragon og valnøtter. Server salaten med det samme.
Kvedekompott med sitron og lynghonning
4 store kveder
1 dl vann
1⁄2 sitron
300 g sukker
100 g lynghonning
Skrell kvedene og skjær dem i fire. Fjern kjernehuset og skjær kvedene ut i grove terninger. Ha dem i en panne med vann og sitronsaft, og la dem koke på svak varme i 40–60 min., til de koker helt ut til en tykk mos. Tilsett sukker og honning, og la det koke i ytterligere 15–20 min. Hvis det fortsatt er litt klumper, kan du bruke en visp til å mose dem. Ha kompotten i et glass eller i en lufttett beholder.
Ristet krydderbrød med dadler
75 g smør
150 g honning
60 g brun farin
1 egg
50 g gode, myke dadler med steinen fjernet
1⁄2 usprøytet sitron
300 g hvetemel
1 ts natron
1 ts støtt kardemomme
1 ts støtt kanel
1 knivspiss støtt nellik
1 1⁄2 dl kjernemelk
Litt smør til formen
Smelt smør, honning og brun farin i en panne. Ta pannen av varmen når massen er smeltet, og tilsett egg – pisk grundig, så de ikke blir til eggerøre i den varme honningmassen. Skjær dadlene ut i små terninger, og vend dem i sitronskall og -saft. Tilsett mel, natron, krydder og kjernemelk til honningmassen. Rør deigen glatt med en visp, og vend til slutt dadlene i. Smør en rugbrødform, hell deigen i og bak brødet på 150 °C i 45–55 min. La det kjøle seg ned før du serverer det, enten nybakt eller i tynne skiver som ristes i litt smør på pannen eller i en brødrister.